سموم مصرفی خطرناک بخش کشاورزی کمتر از ۲۰ درصد است

تهران- پایگاه خبری فرا وحدت- رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گفت: زمانی ۸۰ درصد سموم مصرفی در بخش کشاورزی جزو سموم پرخطر بود اما امروز این میزان به کمتر از ۲۰ درصد رسیده است که به حفظ گونه‌های مفید و پایدار منابع ژنتیکی کشور کمک می کند.

کد خبر : 8246
تاریخ انتشار : دوشنبه 5 خرداد 1404 - 22:35
سموم مصرفی خطرناک بخش کشاورزی کمتر از ۲۰ درصد است

به گزارش خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری فرا وحدت، غلامرضا گل محمدی روز دوشنبه آیین بزرگداشت روز جهانی تنوع زیستی و هشتادمین سالروز تاسیس هرباریوم ( ذخایر ژنتیکی گیاهی و جانوری) در ایران اظهار داشت: امسال شعار « همگام با طبیعت و توسعه پایدار» برای این روز انتخاب شده است زیرا تا یک قرن پیش بین تولید و مصرف تعادل وجود داشت اما با افزایش جمعیت بشر و افزایش دخالت انسان برای تامین غذا، بهره برداری از منابع پایه بیشتر شد و تعادل از بین رفت.

وی با اشاره به جشن ۸۰ سالگی هرباریوم گیاهی و جانوری ایران افزود: امروز وظیفه حفاظت و بهره‌ برداری از منابع ژنتیکی بر عهده وزارت جهاد کشاورزی و سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی است و بهره‌ برداری و مدیریت ذخایر ژنتیکی کشور را بر عهده دارد.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با یادآوری اینکه بهره برداری و حفاظت از بیش از ۸۵ درصد عرصه های کشاورزی و منابع طبیعی کشور بر عهده وزارت جهادکشاورزی است، افزود: ذخایر ژنتیکی گیاهی و جانوری ایران در آسیا و خاورمیانه بی‌نظیر است.

گل محمدی وجود بیش از ۴.۵ میلیون نمونه حشرات و بندپا، بیش از ۱۵۰ هزار گونه قارچ و خزه و گلسنگ و گیاه را از جمله ذخایر این سازمان برشمرد و اظهار داشت: زمانی ۸۰ درصد سموم مصرفی کشاورزی پرخطر بود اما امروز کمتر از ۲۰ درصد سموم خطرناک در حوزه کشاورزی مصرف می‌شود که این امر در راستای حفظ گونه‌های مفید و پایدار منابع ژنتیکی کشور بوده است.

وی با تاکید بر اینکه ایران جزو ۲۵ کشور برتر در تنوع زیستی است، اظهار داشت: برای پایداری امنیت غذایی کشور راهی به جز حفاظت از تنوع زیستی نداریم.

منفک شدن کنوانسیون تنوع زیستی از وزارت جهاد یک امر قانونی است

رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به اینکه به مرجع اجرای کنوانسیون تنوع زیستی از وزارت جهاد کشاورزی منفک و به سازمان حفاظت محیط زیست انتقال یافته است، اظهار داشت: زمانی تشخیص داده شد که این کنوانسیون در وزارت امور خارجه باشد و بعد به وزارت جهاد کشاورزی انتقال یافت و  امروز هم تشخیص داده شده که به سازمان حفاظت محیط زیست منتقل شود. 

گل محمدی با تاکید بر همکاری این وزارتخانه با سازمان حفاظت محیط زیست برای حفظ تنوع زیستی، اظهار داشت: ممکن است در جریان این بررسی‌ها اختلاف‌نظر هایی میان کارشناسان وجود داشته باشد، اما در نهایت باید به تصمیم های نهایی احترام گذاشت و قانون را اجرا کرد.

وی با اشاره به نقش و مسئولیت‌های وزارت جهادکشاورزی در بهره‌ برداری از منابع طبیعی کشور افزود: وزارت جهاد کشاورزی و سازمان تحقیقات مسئول بهره‌ برداری از ۱۶۴ میلیون هکتار است که از این میزان، حدود ۱۴۰ میلیون هکتار مربوط به منابع طبیعی، کشاورزی، بیابان و دیگر اراضی کشور است.

معاون وزیر جهادکشاورزی از این وزارتخانه به عنوان مرکز اصلی بهره‌ برداری از اراضی کشور یاد کرد و گفت: به طور قطع اگر وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت محیط زیست در کنار یکدیگر نباشند، هیچ کاری به‌ درستی پیش نمی‌رود و از این رو وزارت جهادکشاورزی همانند گذشته با تمام قدرت در کنار سازمان حفاظت محیط زیست خواهد بود و همکاری می‌ کند.

جامعه عشایری حلقه واسط حفظ تنوع زیستی کشور است

جهانبخش میرزاوند رئیس سازمان امور عشایری ایران نیز در این آیین از جامعه عشایری ایران به عنوان یکی از مهم‌ ترین حلقه‌ های زنجیره شناسایی، بهره‌ برداری پایدار و حفاظت از تنوع زیستی کشور یاد کرد و گفت: جامعه عشایری ایران در ۵۹ درصد از جغرافیای کشور حضور دارد به گونه‌ای که سالانه ۱۰۴ ایل، ۵۶۴ طایفه و ۲۷ توده نژاد گوسفندی و ۱۲ نژاد بز در مسیر ۱۷۸ هزار کیلومتری کوچ خود، در تعامل مستقیم با هزاران گونه گیاهی هستند.

معاون وزیر جهادکشاورزی با بیان اینکه تاریخ زیسته این اقوام در صنایع دستی‌، به‌ویژه دست‌ بافته‌ های زنان عشایری متجلی است، تصریح کرد: این جامعه با گویش‌ها، آیین‌ها، پوشش‌ ها و سبک‌ های زندگی متنوع، ۹۹.۵ درصد از علوفه دام خود را از عرصه‌ های طبیعی تأمین می‌ کند.

وی با تاکید بر اینکه برای حفظ تنوع زیستی می بایست بهره برداران عرصه های طبیعی در منافع آن سهیم باشند، افزود: اگر تنها یک درصد از منبع ژنتیکی کشور به منطقه‌ای دیگر منتقل و در آنجا سودآور شود، یک درصد سود حاصل و یک‌دهم درصد از کل فروش باید به کشور و جامعه‌ محلی بازگردد که آن منبع ژنتیکی متعلق به آن بوده است.

میرزاوند خواستار بهره بردای از تنوع ژنتیکی گیاهی و جانوری در کشور شد و افزود: اگر برنامه ها روی کاغذ نماند، می توان از تمام تنوع ژنتیکی موجود بهره‌ برداری کرد و به‌ جای سهم یک‌درصدی، ۹۹ درصد از آن منافع کسب کرد.

رئیس سازمان امور عشایری ایران گفت: تنها درباره دام عشایری، همین ۲۷ توده گوسفندی می‌تواند صدها ژن نادر را در خود نهفته داشته باشد؛ اما چون تاکنون شناسایی دقیقی نداشته‌ایم، از آن بی‌ اطلاع هستیم.

وی خواستار حفظ تنوع جانوری مناطق مختلف با مشارکت بومیان و جوامع محلی شد و با اشاره به نقش دانش بومی در حفاظت از تنوع زیستی گفت: هیچ‌کس بهتر از همین مردم نمی‌ داند که چه گیاهی در کجا می روید و چه نوع جنوری در کجا زیست می کند.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.