به گزارش پایگاه خبری فرا وحدت، رضا آزادی گنبد روز یکشنبه در جریان دومین تور آموزشی و ترویجی انتقال کشت محصولات باغی از فضای باز به محیطهای حفاظت شده (سایه بان) در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی دزفول بیان کرد: استان خوزستان یکی از استانهای درجه یک در حوزه کشاورزی است ولی کمتر به کشت در محیطهای کنترل شده پرداخته است و این موضوع در این استان فرآیند جوانی است.
وی با اشاره به محدودیت آب و انرژی افزود: باید نگاه ما از کشت در فضای باز به سمت محیطهای کنترلشده سوق یابد.
آزادی گنبد خاطرنشان کرد: ۲۳ آیتم در سند ملی گلخانهها در نظر گرفته شده که اهلیت یکی از این آیتمها است.
وی افزود: برای تغییرات در تراز تجاری نیازمند تولید نیستیم زیرا در این حوزه مشکلی وجود ندارد بلکه باید با مصرف کمتر آب بتوانیم بهرهوری را افزایش دهیم.
رئیس پژوهشکده گلخانه و محیطهای کنترل شده اظهارکرد: عمده واردات مربوط به محصولات زراعی و عمده صادرات مربوط به محصولات باغی است.
وی افزود: ۱۲۰ هزار هکتار نیشکر در کشور تولید میشود که ۹۰ درصد آن معادل ۱۰۰ هزار هکتار در خوزستان است.
آزادی گنبد با بیان اینکه در هر هکتار نیشکر حدود ۲۵ تا ۳۰ هزار مترمکعب آب مصرف میشود، گفت: به ازای هر مترمکعب آب، ۱۸۰ گرم شکر تولید میشود در حالی که میتوان کشتهای دیگری با بهرهوری بهتر انجام داد.
وی تأکید کرد: کشت گلخانهای در شرایط کمآبی، تنها فرصت پیشرو برای تداوم تولید است؛ البته باید محصولاتی انتخاب شوند که از ارزآوری بالاتری برخوردار باشند.
آبخوانهای کشور منفی ۱۴۳ میلیارد متر مکعب کسری دارند
رئیس پژوهشکده گلخانه و محیطهای کنترلشده سازمان تات با بیان اینکه آبخوانهای کشور با کسری ۱۴۳ میلیارد مترمکعبی مواجه هستند، هشدار داد: در صورت احداث سد بر روی رود ارس، استان آذربایجان با بحران جدی کمآبی روبهرو خواهد شد.
وی با تأکید بر لزوم حرکت بهسوی کشت گلخانهای، اظهار کرد: مصرف انرژی در این شیوه کشت چهار تا پنج برابر افزایش مییابد؛ از این رو انتقال کشت از فضای باز به سایهبان و توسعه هوشمندانه آن ضروری است. با توجه به وضعیت بحرانی منابع آبی کشور، تمامی جوانب و الزامات باید پیش از اجرای طرحهای کشاورزی مدنظر قرار گیرد.
آزادی گنبد افزود: بر اساس مواد ۳۲، ۳۳ و ۳۷ برنامه هفتم توسعه، تولید محصولات گلخانهای باید به ۱۰ میلیون تن در سال افزایش یابد، چرا که در محیطهای کنترلشده امکان دستیابی به بهرهوری ۵۰ درصدی وجود دارد.
وی با اشاره به ضرورت کاهش مصرف آب و افزایش بهرهوری گفت: بر پایه سند دانشبنیان امنیت غذایی، تولید مواد غذایی کشور باید از سه میلیون تن به ۱۵ میلیون تن افزایش یابد و این هدف تنها از مسیر توسعه هوشمندانه و علمی محقق خواهد شد.
رئیس پژوهشکده گلخانه و محیطهای کنترلشده سازمان تات بر تهیه نقشه اقلیمی ویژه هر منطقه تأکید کرد و افزود: باید تمام زوایا و ویژگیهای اقلیمی در نقاط مختلف کشور شناسایی و لحاظ شوند.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر از هر هکتار گلخانه، حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ تن محصول برداشت میشود که با بهکارگیری روشهای علمی و مدیریت بهینه، این میزان قابل افزایش تا ۷۰۰ تن نیز هست.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰