به گزارش پایگاه خبری فرا وحدت فالوده یا پالوده کرمانی از مشهورترین و اصیلترین خوراکیهای ثبت ملی دیار کریمان محسوب میشود که مورد پسند همگان قرار دارد و به دلایلی کمتر در سطح ملی شناخته شده است، هرچند طی سال های اخیر تلاشها برای معرفی و ارتقای جایگاه این محصول کرمان افزایش یافته است.
استان کرمان با فرهنگ اصیل، غنی و بهره گیری از اقلیم های متفاوت، مهد غذاها و خوراکی های بومی و سنتی مانند کلمپه، کماچ سهن، قووتو(قاووت) و غیره است که در سطح ملی و حتی جهانی شهر دارند و ظرفیت بسیار باارزش و مناسبی برای پذیرایی از میهمانان و سوغاتی گردشگران محسوب می شود و این روزها هم مردم با وجود دنبال کردن اخبار جنایات تجاوزگرایانه رژیم صهیونی و جنگ، در خلال زندگی روزمره خود، گاه به پالوده فروشی های سطح شهر نیز سر می زنند تا دمی تازه کنند تا شاید به سیاق روزهای عادی، وقت را بگذرانند؛ آری، نه مثل قبل اما زندگی روزمره مردم هم زیر سایه جنگ اینجا در کرمان و دیگر نقاط ایران جریان دارد.
سابقه طولانی فالوده کرمان
فالوده کرمانی، به عنوان خوراک پرمشتری در فصل گرم قدمتی حدودا ۶۰۰ ساله دارد و به نظر صاحب نظران مربوط به دوره تیموری است که بتدریج رواج زیادی در کرمان پیدا کرده و هنوز مشتریان زیاد و پر و پا قرص این دسر خوشمزه در تابستان مشتری آن هستند؛ قدیمی ترین فالوده فروشی کرمان نیز در بازار این شهر سابقه ای حدود ۱۵۰ ساله دارد.
البته فالوده در شهرهای دیگر کشور مانند شیراز و یزد نیز به روش های متفاوتی تهیه می شود، اما فالوده کرمان با روش و مواد مختص به خود، از مخلوط کردن نشاسته، گلاب، عرق نعنا یا آبلمیو، شکر و یخ تهیه شده که طعم و بوی بسیار خوشایند و مطبوعی دارد و مرسوم بوده که در کاسه چینی فاخر به میهمانان و مشتریان عرضه شود.
فالوده ای زیر سایه رقبا
فالوده کرمان در سال ۱۳۹۵ به عنوان میراث ناملموس به ثبت ملی رسید اما جایگاه این خوراکی اصیل و سنتی نسبت به دیگر خوراکی های کرمان کمتر شناخته شده و زیر سایه رقبای خود قرار گرفته است تا اینکه ثبت فالوده یزد در سال ۱۴۰۲، واکنش گسترده هواداران میراث فرهنگی در کرمان را نسبت به چرایی معرفی نشدن و ناشناخته بودن فالوده کرمانی را در پی داشت.
آغاز کنش ها برای معرفی فالوده کرمانی
طی سال های گذشته اما تعدادی از کنشگران و فعالان دلبسته به حوزه میراث فرهنگی کرمان آستین ها را به طور خودجوش بالا زدند و با اقدامات خود سعی کردند فالوده کرمان بهتر و بیشتر به جامعه شناسانده شود.
سال قبل حتی از سوی یکی از کارشناسان حوزه فرهنگ و تاریخ، پیشنهادی مبنی بر تعیین و ثبت روز اول تیر و آغاز تابستان به عنوان روز فالوده کرمان در تقویم کشور مطرح شد و به همین مناسبت جمعی از این افراد در یک فالودهفروشی کرمان حضور یافتند و به انتشار عکس های خود پرداختند که ضمن معرفی این ظرفیت، بازتاب خوبی نیز در فضای مجازی داشت.
به نیت کودکان بهزیستی

در تازهترین اقدام امسال نیز – البته قبل از شروع تجاوز صهیونی به خاک کشورمان- باهدف معرفی و ارج نهادن به فالوده کرمان، سعید کوشش از کارشناسان و فعالان حوزه فرهنگی، هنری و اجتماعی استان کرمان باز در صفحه مجازی خود با تکرار پیشنهاد ثبت روز اول تیر به نام روز فالوده کرمانی، ضمن انتشار عکس یک کاسه فالوده کرمانی بر پیش زمینه برگ تقویم روز اول تیر نوشت: سال گذشته همین روزها پیشنهاد کردم که روز اول تابستان را روز فالوده کرمانی بنامیم، خواستم در این روز دور هم جمع شویم و فالوده کرمانی بخوریم و تفالی به دیوان خواجوی کرمانی بزنیم و در نهایت عکسی به یادگار بگیریم و با هشتگ روز فالوده کرمانی منتشر کنیم… .ما شهروندان شهر کریمان هستیم، مگر می شود شادی را فقط برای خودمان بخواهیم؟ حاشا، پس اگر دلتان خواست، در این روز دل و قلبی را شاد کنید، این شماره کارت مشارکت های مردمی اداره کل بهزیستی استان کرمان است. مبلغ؟ هزینه یک لبخند کوچک و یک دل پاک.
لزوم حمایت عملی و جدی از ظرفیت های کرمان
در این ایام تجاوز وحشیانه رژیم صهیونی با پشتیبانی سردمداران غرب به خاک کشورمان که قلب همه مردم ایران جریحهدار است بی شک مجال و مناسبتی برای برگزاری چنین دورهمی هایی نیست اما در عین حال روز اول تابستان می تواند بهانه و فرصتی باشد برای این یادآوری و معرفی یک ظرفیت بومی و سنتی در دیار کریمان تا در تداوم این مسیر و در سال هایی که امکان چنین مناسبت هایی باشد، ضمن پیگیری برای ثبت روزی به همین نام، مسئولان متولی نیز ضمن حمایت از برنامه های مرتبط، برای معرفی این استعداد در کنار صدها مورد زیبا و بدیع دیگر، برنامه های مدون و علمی به کار گیرند و سبب آشنایی بیشتر ایرانیان و غیرایرانیان با این ظرفیت ها را به شکل مناسب و جامع تری فراهم آورند.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰