شهرستان دزفول با داشتن حدود ۳۰ هزار نفر عشایر، بیشترین جمعیت عشایری کشور را دارد؛ عشایر بیشتر در بخشهای سردشت و شهیون مستقر میشوند، بخشهایی با گستردگی سه هزار و ۷۰۰ کیلومتر مربع که ۷۳ درصد مساحت دزفول را شامل میشوند.
زندگی در بیشتر نقاط سختگذر عشایری دزفول جریان دارد و بانوان همپای مردان و در برخی موارد بیشتر از آنها برای گذران زندگی تلاش میکنند.
برخی به دامداری و برخی دیگر به تولید صنایع دستی مشغول هستند و همگی در تلاشند در تامین بخشی از هزینههای خانواده سهیم باشند.
زنانی که عزم خود را برای کمک به معیشت خانواده جزم کرده و به دنبال راهی برای کمک به بهبود وضعیت اقتصادیشان هستند.
یکی از بانوان عشایر دزفول که با اجاره زمینی ۲۴ مترمربعی اقدام به پرورش قارچ کرده است، به خبرنگار پایگاه خبری فرا وحدت میگوید: هدفم از این فعالیت اقتصادی کمک به معیشت خانوار است.
مریم گورویان ابتدا به تنهایی به پرورش قارچ روی آورده ولی به تدریج، همسر، پسر و دخترش را نیز وارد این کار کرده است تا در تولید قارچ به او کمک کنند.
سه سال پیش تسهیلات ۶۷۰ میلیون ریالی و سال گذشته تسهیلات یک میلیارد ریالی از امور عشایر دریافت و کارش را رونق داده است.
اکنون برای گسترش کارش نیازمند مکان بزرگتری است، میگوید برای اجاره محلی بزرگتر برای توسعه پرورش قارچ باید ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال برای رهن محل پرداخت کنم ولی توانایی پرداخت این مبلغ را ندارم ضمن اینکه چند کولر گازی و آبی نیز برای این مجموعه نیاز دارم.
گورویان، خواستار ارایه تسهیلات بیشتر برای توسعه پرورش قارچ و اشتغالزایی در این زمینه است.
محبوبه صفری هیودی یکی دیگر از زنان عشایری که همراه با خانوادهاش در یکی از مناطق عشایری دزفول به گاوداری مشغول است، ضمن قدردانی از حمایتها و کمکهای اداره امورعشایر شهرستان دزفول به خبرنگار پایگاه خبری فرا وحدت گفت: اقتصاد خانواده ما از طریق پرورش گاو میچرخد؛ من با عضویت در گروه صندوق اعتبارات خرد زنان عشایری منطقه دیونی توانستم از آموزشهای اداره امور عشایر بهره مند شوم و سال گذشته تسهیلات یک میلیارد ریالی دریافت کنم.
این بانوی عشایری پس از دریافت تسهیلات اقدام به خرید گاو کرده و توانسته از این طریق درآمدزایی کند از این رو قدردان برگزاری دورههای آموزشی و ارائه تسهیلات است؛ او معتقد است هرچه تسهیلات بیشتری به این حوزه اختصاص یابد کار نیز رونق میگیرد و میتوان گاوهای بیشتری پرورش داد.
بالابودن هزینههای دامداری از دغدغههای او است و از مسوولان تقاضا دارد تسهیلات بیشتری برای صنایع خرد عشایر اختصاص دهند تا در وضعیت اقتصادی کنونی بتوان زمینه اشتغالزایی برای دیگر بانوان را فراهم کرد.
پروانه حسینوند بانوی دیگری است که همراه با مادرش در منطقه زیباشهر دزفول کپوبافی میکند؛ این بانو که از پنج سال پیش فعالیت خود را در زمینه کپوبافی آغاز کرده است، محصولات کپوی تولیدی خود و همکارانش را در قالب فروشگاه اینترنتی به فروش میرساند.
مادر این بانو ۲ سال پیش یک میلیارد ریال تسهیلات بانکی برای توسعه کپوبافی دریافت کرده است و اکنون حدود ۱۲ نفر با او همکاری دارند و محصولات تولیدی کپو را در نمایشگاهها و فروشگاههای اینترنتی به فروش میرسانند؛ محصولاتی که به دلیل کیفیت بالا به شهرهای مختلف از جمله تهران، تبریز، اصفهان و اهواز ارسال میشوند.
واسطه گران صنایع دستی حذف شوند
حسینوند که با شوق و ذوق به توصیف شغل خود و شرایط آن میپردازد، میگوید: سفارشات عمده کپوبافی با تلاش سایر همکارانم در کمترین زمان ممکن آماده و تحویل علاقهمندان میشوند.
او ضمن تاکید بر لزوم افزایش تسهیلات برای توسعه شغل خود میافزاید: توانایی صادرات محصولات به خارج از کشور را نیز داریم ولی نیاز است با حمایت مسوولان با خریداران خارجی ارتباط برقرار شود.
یکی از دغدغههای این بانوی عشایر قیمت پایین تولیدات است که گاه خستگی را بر تن او و همکارانش میگذارد؛ او معتقد است باید تولیدکنندگان مستقیم به خریدار متصل شوند تا محصولاتشان با قیمت بهتری به فروش برسند و ذوق بیشتری برای ادامه کار داشته باشند.
با توجه به اینکه تیرماه امسال نمایشگاه صنایع دستی در ارومیه برگزار میشود حسینوند از مسوولان شهرستان دزفول انتظار دارد فکری برای حمل صنایع دستی تولیدی داشته باشند تا علاوه بر حضور پررنگ دزفول در این نمایشگاه، فرصتی برای کسب درآمد برای فعالان این حوزه به ویژه عشایر ایجاد شود.
شهرستان دزفول بنا به گفته رئیس اداره امور عشایر دزفول، با جمعیتی افزون بر پنج هزار و ۲۰۰ خانوار و ۳۰ هزار و ۷۲۱ نفر، پرجمعیتترین شهر عشایری کشور است که از این تعداد ۱۶ هزار و ۴۷ نفر مرد و ۱۴ هزار و ۶۷۴ نفر زن هستند.
محمود فتحی رییس اداره امور عشایر دزفول درباره دغدغه بانوان عشایری شهرستان دزفول مبنی بر پرداخت تسهیلات میگوید: امور عشایر شهرستان دزفول از سال ۱۳۷۸ تاکنون با تاسیس هفت صندوق اعتبارات خرد زنان عشایری در مناطق مختلف، هفت میلیارد ریال، تسهیلات کم بهره پرداخت کرده است.
فتحی شناسایی و ارائه خدمات به بانوان عشایری، برگزاری دورههای آموزشی مختلف از جمله پرورش گیاهان دارویی، پرورش قارچ خوراکی، پرواربندی دام سبک و سنگین، پرورش مرغ بومی و بلدرچین و صنایع دستی از جمله کپوبافی و قالیبافی در مناطق عشایری مختلف در راستای توانمند شدن زنان عشایر و به روز کردن تولیدات عشایر با توجه به نیاز بازار و به طبع اشتغالزایی و افزایش درآمد خانوار با استفاده از ظرفیتهای طبیعی دزفول گامهای بلندی است که به آنها اشاره میکند.
رییس اداره امور عشایر دزفول شناسایی ۱۵۰ نفر از زنان عشایر توانمند شهرستان و پرداخت ۱۵۰ میلیارد ریال تسهیلات اشتغالزایی کمبهره در زمینههای گردشگری، پرورش قارچ خوراکی، پرورش مرغ بومی، کپوبافی، قالیبافی، پرورش گیاهان دارویی، پرورش دام سبک و سنگین و خیاطی به آنها را یادآور میشود و میگوید: با برپایی نمایشگاههای مختلف در سطح شهرستان به مناسبتهای مختلف از جمله نوروزگاههای عشایری، شرکت در نمایشگاههای استانی و کشوری، راهاندازی فروشگاه عشایری در سطح کشور و شهرستان و حمایت از زنان عشایر پیشرو در جهت ایجاد فروشگاه عشایری در صفحات مجازی و در زمینه فروش تولیدات زنان عشایر را نیز از جمله دیگر اقدامات مهم عنوان میکند.
اعزام تعدادی از زنان عشایر کارآفرین به سفرهای زیارتی مشهد مقدس و جمکران و برگزاری مسابقات فرهنگی در ایام مختلف، اعزام ماما و کارشناس بهداشتی به مناطق عشایری برای ویزیت و مشاوره به زنان عشایر و برگزاری دورههای آموزشی فرهنگی از جمله دوره تاب آوری اجتماعی و آگاه سازی در زمینه مبارزه با مواد مخدر از جمله خدمات اداره امور عشایر دزفول است.
زنان عشایر همواره علاوه بر استحکام نظام خانواده در تولید و رونق اقتصادی ایفای نقش کرده اند و طبق اعلام سازمان امور عشایر، بیش از ۹۰ درصد تولید صنایع دستی توسط زنان عشایر صورت میگیرد از این رو لازم است حمایتهای بیشتری نظیر ارائه تسهیلات و برگزاری دورههای آموزشی از این قشر صورت گیرد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰